Időpont: 2018-06-23 - 14:00 Szombat
Helyszín: Black Hole - Nagyszínpad
színház
Anne Frank (SK)

Szlovák nyelven, magyar felirattal

 

2017-ben Lucie Korená ebben az előadásban nyújtott alakításáért a legjobb női alakításért járó díjat vehette át (Dosky 2017/Szlovákia)

 

Anne Frank naplója alapján írta: Spišák Šimon és Gabčíková Veronika 

Dramaturg: Gabčíková Veronika

Látvány, jelmez, bábok: Czech Karel

Rendezte: Šimon Spišák

Szereplők: Korená Lucia és Martinka Ivan

 

Anne: Olyan embernek, mint én, egészen különös érzés naplót írni. Nemcsak azért, mert eddig még nem írtam, hanem mert úgy érzem, hogy később majd sem engem, sem másvalakit nem fognak érdekelni egy tizenhárom éves diáklány ömlengései. Igazából nem is erről van szó, szeretek írni, de még inkább örülök annak, hogy mindenféle dologról jól kiönthetem a szívemet. A papír türelmesebb az embereknél. Ezt a kemény kötésű füzetet, amely a fennkölt „napló” nevet viseli, amúgy sem szándékozom soha bárkinek is megmutatni, hacsak nem akad valaha az életemben egy olyan barátom vagy barátnőm, aki „a” barátom vagy „a” barátnőm lesz, más embert különben miért érdekelne. Ezzel el is érkeztem oda, ahonnan az egész naplóötlet ered: nincs barátnőm.

Anne Frank, a tizenhárom éves lány naplószerű lejegyzései, világhírű története a felnőtté válásról és a holokausztról. 

Anne Frank tizenharmadik születésnapja alkalmából kezdte írni naplóját, és két éven keresztül folytatta, miközben hét másik emberrel mindennapjait egy amszterdami rejtekhelyen töltötte. Anne Frank naplója részletesen, pátosz nélkül, egyszerű, de lehengerlő stílusban leírja egy serdülő kamasz lány legbelső érzelmeit, fájdalmait és örömeit. Megelevenedik előttünk egy ember élete, melyet a háború megfosztott minden méltóságától, és a társadalom szélére került. Ez az intim és őszinte vallomás hatásos eszköz lehet a növekvő idegengyűlölet, viszálykodás, gyűlölködés és rasszizmus ellen. Az előadás szubjektív képzelőerőre támaszkodó vallomásokkal dolgozik egy anti-imaginatív jelenetsorban, melyeknek főszereplője a tizenhárom éves Anne.